Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Buletin informativ nr.11

08-16 decembrie 2016

 

ACTIVITATEA GUVERNULUI

 

Guvernul a aprobat semnarea a două acorduri cu Uniunea Europeană privind finanţarea proiectelor de dezvoltare a capacităţilor societăţii civile şi ale autorităţilor publice din Republica Moldova, în valoare totală de 13 milioane de euro.

Mai multe detalii, aici.

 

***

 

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de pe 14 decembrie, cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătoarelor însărcinate, care au născut de curând sau care alăptează.

 

 

***

 

Prim-ministrul Pavel Filip, în debutul ședinței din 14 decembrie a Executivului, a readus în atenţie subiectul privind alimentaţia în instituţiile educaţionale, după ce s-a constatat că situația la acest capitol nu s-a schimbat radical, iar într-o grădiniță din capitală au fost înregistrate cinci cazuri de infecții alimentare și enterocolite. “Am semnat o Dispoziție privind crearea unui grup de lucru, sub conducerea viceprim-ministrului Gheorghe Brega și rugămintea mea este ca până săptămâna viitoare să venim cu o analiză mai profundă. Putem găsi scuze și justificări de fiecare dată, dar realitatea ne vorbește despre nereguli în sistem. Este foarte important să luăm toate măsurile ca asemenea lucruri să nu se mai repete pe viitor”, a declarat Premierul.

 

 

ACTIVITATEA BRD

 

A apărut de sub tipar ediția a II-a a reviste diasporei „MOLDOVA de oriunde”, decembrie 2016

Online, aici.

 

***

 

Comisia de evaluare și selectare a proiectelor în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub, a anunțat câștigătorii granturilor, runda a cincea. Astfel, au fost selectate: 1 propunere de proiect pentru a fi finanțată în cadul subprogramului tematic Proiecte Inovatoare ale Diasporei (Cătălina Catană, Olanda); 1 - în cadul sub-programului Reîntoarcerea Profesională a Membrilor Diasporei (Dorin Dușciac, Franța); 2 – în cadrul Programului Proiecte de Crowdfunding ale Diasporei (Ina Biriucova, Canada, Irina Burlacu, Olanda).

Mai multe detalii, aici.

 

***

 

Șefa BRD, Olga Coptu participă în perioada 16-17 decembrie la o conferință națională organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Migrantului de către agenția UN Women în Moldova, în parteneriat cu BRD. Scopul evenimentului: Crearea unei platforme de dialog între femeile migrante și autoritățile publice pentru promovarea acțiunilor prioritare identificate Detalii, aici.

 

***

 

Șefa BRD, Olga Coptu a participat pe 15 decembrie la Conferința națională „Dezvoltarea calificărilor și promovarea ocupării: abordarea provocărilor multiple”, organizată de Organizația Internațională a Muncii (ILO). Pentru mai multe informații, accesați linkul.

 

ACTIVITATEA DIASPOREI

 

A mai rămas o zi pînă la sfîrsitul campaniei HaiSăFimMaiBuni 2016 lansata de Asociația O3M. Cei interesați sunt așteptați pe 17 decembrie, între orele 12-13, la stația de #metrou linia A Anagnina, lîngă benzinăria de pe via Tuscolana din Roma. Mai multe informații cu privire la campanie, aici.

 

***

 

Pictorița Cezara Colesnic, stabilită la Bruxelles, organizează o expoziție la Chișinău. Detalii, aici.

 

***

 

Centrul Cultural Moldav din Portugalia vă invită la Zilele Culturii Republicii Moldova în Portugalia - eveniment consacrat a 25 de ani de Independentă a Republicii Moldova. Evenimentul va începe cu inaugurarea expoziției de pictură a membrului Centrului Cultural Moldav, artistul plastic Anna Petrova, care va avea loc pe 16 decembrie, ora 21:30 în incinta Fundação Dom Luís I - Centro Cultural de Cascais. Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 13 februarie. Cu acest prilej, pe 18 decembrie, la ora 16:00 va avea loc un concert al Centrului Cultural Moldav. Adresa: Av. Rei Humberto II de Itália 16, 2750-800, Cascais

 

***

 

Pe 17 decembrie, Uniunea moldo-elenă Alexandros Ipsilantis invită copiii moldovenilor stabiliți la Atena la activitatea anuală dedicată sărbătorilor de iarnă – atelierul "Mâini dibace".

Detalii, aici.

 

***

 

Copiii Centrului Phoenix din orașul Râșcani, Republica Moldova - fondat de Victora Dunford din Marea Britanie - vă invită la Carnavalul Sărbătorilor de iarnă. Unde: Centrul Phoenix, strada Luceafărul 26, orasul Râscani.

Cind: Duminică , 18 Decembrie 2016, inceputul la orele 11.00

Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați: victoria@mad-aid.org.uk 00447426594664; 0037368543070- Victoria 0037369616515- Mariana

https://www.gofundme.com/DONATEFREEDOM

 

***

Asociația „Moldaus a Catalunya” vă invită pe 18 decembrie la întâlnirea anuală cu Moș Crăciun, la Barcelona. Pentru detalii și rezervări sunați la nr. de telefon: 605670717

 

ANGAJĂRI

 

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) angajează un consultant pentru a integra egalitatea de gen și incluziunea socială în noua Strategie de Cooperare Elvețiană pentru Moldova (2018-2021).

Pentru mai multe detalii, accesați linkul.

 

UTIL

 

Broșura „Familii fără hotare: Copii rămași acasă? Părinți plecați în străinătate? Răspunsuri pentru profesioniști” o puteți accesa aici