Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Buletin informativ nr. 24

21-28 martie 2017

 

ACTIVITATEA BRD:

 

DOR 2017. Biroul Relații cu Diaspora a lansat cea de-a V-a ediție a Programului DOR care se va desfășura pe 20 – 28 august 2017 în Republica Moldova. Pentru a participa la DOR 2017, copiii care au vârsta cuprinsă între 12-17 ani se vor înregistra online, pe www.dor.md, până pe 25 mai 2017. Pentru mai multe informații despre condițiile de participare, accesați www.dor.md. Vă rugăm să diseminați informația pe Facebook sau alte rețele sociale.

 

***

Șefa BRD, Olga Coptu și ministra Educației, Corina Fusu au avut o întrevedere pe 24 martie 2017, la care au convenit că cele două instituții vor coopera mai intens pentru a susține inițiativele educaționale care vin din partea membrilor diasporei. În urma discuției, Ministerul Educației va remite o circulară managerilor școlari și direcțiilor de învățământ ca aceștia să atragă atenția asupra facilitării procesului de reintegrare (înscriere) în instituțiile de învățământ a copiilor cetățenilor moldoveni reveniți în țară. Mai multe detalii găsiți aici.

 

***

Pe 27 martie 2017, Biroul Relații cu Diaspora a fost vizitat de o delegație a Ministerului Muncii și Politicilor Sociale al Republicii Italiene. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de colaborarea bilaterală pentru consolidarea diasporei noastre din Italia, favorizarea reîntoarcerii în Republica Moldova a migranților și investirea eficientă a remitențelor, planificând un proiect în cadrul Parteneriatului de Mobilitate RM – UE

 

***

Stimați concetățeni, BRD vă invită să participați în perioada 2 - 4 aprilie 2017 la Târgul de turism internațional (BIT) Milano, Italia, unde Republica Moldova va fi prezentă cu un stand expozițional reprezentativ la care vor participa mai mulţi tour-operatori din ţară, reprezentanți ai companiilor vitivinicole autohtone, precum și reprezentanți ai Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova. Vă rugăm să promovați turismul receptor din R. Moldova și să vă implicați activ în promovarea digitală a imaginii țării de origine ca destinație turistică. Cei interesați, rugăm respectuos să se înregistreze în prealabil la eveniment, accesând următorul link.

 

***

Amintim că au mai rămas PATRU zile în care puteți depune propuneri de proiecte pentru programul de granturi Diaspora Engagement Hub:

NE CEREM SCUZE PENTRU EROAREA DIN BULETINUL PRECEDENT, ÎN CARE SCRIAM CĂ LA SUBPROGRAMUL PROIECTE DE CROWDFUNDING ALE DIASPOREI ESTE DISPONIBIL UN GRANT. Găsiți lista corectată mai jos:

- Proiecte Inovatoare ale Diasporei (1 grant)

- Parteneriate Tematice ale Disporei (3 granturi)

- Reîntoarcere Profesională a Diasporei (5 granturi)

Aplicați online, aici.

Data limită pentru depunerea dosarelor este 31 martie 2017.

 

ACTIVITATEA DIASPOREI :

 

Pe 25-26 martie în orașele Milano și Padova din Italia a avut loc evenimentul „În prim plan FEMEIA” în cadrul căruia au fost abordate subiecte precum rolul femeii migrante în procesul de integrare, migrația la feminin – drame vs istorii de succes, femei migrante antreprenoare. La eveniment au fost prezenți mai mulți autori de cărți printre care și doamna Ecaterina Deleu, doctorandă la Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei care și-a prezentat studiul de cercetare : „Generații secunde de migrație: cazul Republicii Moldova”. „În prim plan FEMEIA” este un proiect câștigător în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub. Mai multe detalii găsiți accesând linkul.

 

***

Pe 25 martie a fost organizată prima ediţie a evenimentului „Vinhos sem Fronteiras” (Vinuri fără frontiere), dedicat vinurilor internaţionale comercializate în Portugalia. Vinurile moldovenești au fost prezentate de către Simion Croitoru, întreprinzător moldovean stabilit de mai mult timp cu traiul în Portugalia. Mai multe detalii aici.

 

***

Pe 26 martie, membrii Asociației „NorocOlanda” din Olanda au prezentat Republica Moldova în cadrul evenimentului Ziua Culturii în orașul Maastricht. Vizitatorii au avut ocazia să descopere Moldova prin lucrări de artizanat, bijuterii, papioane, torbe, broșuri și reviste, bucate tradiționale, dar și prin gemuri, vinuri moldovenești, precum și bluza națională „IA”. Mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației.

 

***

Pe 26 martie, Asociația Miorița din orașul Barreiro, Portugalia a organizat un eveniment cu genericul: ”Sfântă ni-i casa”. Activitatea a avut loc în cadrul programului de granturi ”Centre Educaționale în Diasporă”, parte componentă a programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB implementat de Biroul Relații cu Diaspora, cu susținerea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Fotografii de la eveniment, aici.  

 

***

În orașul Tiumen din Federația Rusă a fost creată și înregistrată o nouă asociație a diasporei Republicii Moldova „Asociația moldovenilor din regiunea Tiumen”. Potrivit președintei organizației, Svetlana Anghel, „scopul acestei asociații este păstrarea limbii materne, a tradițiilor, identității spirituale și etnoculturale a comunității moldovenilor din regiunea Tyumen.” Asociația își propune să colaboreze cu diverse organizații guvernamentale și neguvernamentale din Republica Moldova, inclusiv cu Biroul Relații cu Diaspora și Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă.

 

UTIL:

 

Vă invităm să citiți un material semnat de corespondentul RFI la Londra, Petru Clej, fostul redactor-șef al Secției de limbă română a BBC World Service despre regulile de imigrație în Marea Britanie după declanșarea BREXIT.

 

***

Vreți să știți ce salarii primesc femeile în raport cu bărbații, cât trăiesc sau care e starea de sănătate a femeilor și bărbaților din orașele și satele Republicii Moldova? Care este raportul de gen în organele de luare a deciziilor sau nivelul de educație? Răspunsuri grafice interactive găsiți pe www.genderpulse.md, primul instrument de vizualizare a indicatorilor statistici sensibili la dimensiunea de gen. Datele vizualizate pe GenderPulse sunt grupate în 5 domenii tematice relevante pentru analiza problematicii de gen: demografie, participare în procesul decizional, educație, sănătate, abilitare economică.