Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Buletin informativ nr. 14

29 decembrie 2016 – 06 ianuarie 2017

 

ACTIVITATEA GUVERNULUI

 

Mesajul Prim-ministrului Pavel Filip cu prilejul sărbătorilor de iarnă

 

Dragi compatrioţi, Vreau acum, la sfârşit de an, să vă transmit un gând bun şi solidar cu toate prin câte aţi trecut în 2016.

 

Eu ştiu foarte bine, şi nu din auzite, că anul care tocmai se încheie, nu a fost unul uşor pentru familiile din Republica Moldova. Pentru cei din ţară a fost un an cu multe neajunsuri, iar pentru cei din afară a fost cel puţin la fel de greu ca şi tot atâtea petrecute departe de casă.

 

Salariile şi pensiile nu ajung încă pentru un trai decent, tarifele la serviciile comunale nu sunt încă pe potriva veniturilor oamenilor. Situaţia rămâne precară în spitale, iar oamenii nu sunt pe deplin motivaţi să revină acasă.

 

Dar vreau în ajunul Anului Nou să vă transmit un sentiment de speranţă. Cu toate necazurile şi greutăţile, Moldova a reusit câteva lucruri care o vor face mai puternică în 2017.

 

Eu ştiu ca şi dumneavoastră că familiile nu se hrănesc cu reforme şi că bunăstarea nu vine bătând din palme. Ea vine cu muncă, cu sacrificii și cu perseverenţă. Dar vă asigur că eu şi echipa mea suntem foarte hotărâţi să facem tot ce trebuie pentru ca această bunăstare să ajungă în fiecare casă, pe fiecare masă, în viaţa fiecărui cetăţean. Aveţi încredere în noi. Noi nu promitem minuni, şi ne ferim de populism. Vom face doar ceea ce trebuie pentru ca Moldova să reușească, iar cetățenii ei să trăiască mai bine.

 

La mulţi ani, dragi compatrioţi, cu mai multă speranţă şi împliniri! Anul 2017 să fie un pic mai bun pentru fiecare, să trăiţi în mai multă tihnă şi în mai multă armonie!

 

 

 

ACTIVITATEA BRD

 

În continuare, în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub sunt disponibile:

 

-10 granturi pentru subprogramul Reîntoarcerea Profesională a Diasporei;

- 3 granturi pentru subprogramul Abilitatea Femeilor în Diasporă;

- 2 granturi pentru subprogramul Proiecte de Crowdfunding ale Diasporei.

 

Detalii despre subprogramul Reîntoarcerea Profesională a Diasporei, aici

 

 

Detalii despre subprogramul Abilitatea Femeilor în Diasporă aici

 

 

Detalii despre subprogramul Proiecte de Crowdfunding ale Diasporei aici

 

***

 

Chestionar adresat diasporei Republicii Moldova

 

Biroul Relaţii cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat consideră că un dialog constructiv cu diaspora poate fi construit doar atunci când sunt cunoscute şi discutate deschis aşteptările diasporei de la Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim ca raportul Guvern - diasporă - Guvern să fie axat pe necesităţile diasporei. Datele acestui sondaj vor fi folosite în scopul informării persoanelor decidente din Republica Moldova pentru o mai bună cooperare cu membrii diasporei. Opinia Dvs. contează extrem de mult pentru noi, de aceea, vă rugăm să vă rezervați 10-15 minute pentru a răspunde la întrebările de mai jos. Răspunsurile Dvs. sunt anonime, strict confidenţiale şi vor fi folosite doar în scop sociologic, împreună cu opiniile altor persoane, fără vreo referinţă la persoana Dvs. Orice răspuns al Dvs. este foarte valoros pentru noi.

 

Chestionarul poate fi completat aici

 

ACTIVITATEA DIASPOREI

 

Victoria Dunford din Marea Britanie, fondatoarea centrului Phoenix din Râșcani a fost decorată de Regina Marii Britanii pentru munca depusă în folosul copiilor cu nevoi speciale din Republica Moldova.

Detalii, aici

***

 

Pe 14 ianuarie, Asociația MIORIȚA din Portugalia organizează sărbătoarea „Magia fulgilor de nea” - o seară de cântec, dans și voie bună. Începutul evenimentului este la ora 18.00, Locație: Centro Cultural e Desportivo de Brejos de Azeitão , R. da Serração, 19 , 2925-282 Azeitão . Oaspete de onoare va fi interpretul ADY CARP din Republica Moldova .

 

***

 

Expoziția pictoriței Anna S. Petrova, organizată de Centrul Cultural Moldav în cadrul evenimentului dedicat Zilelor Culturii Republicii Moldova în Portugalia este deschisă până pe 12 februarie. Locație: Centrul Cultural din Cascais.

Detalii, aici 

***

 

Cea de-a 2-a campanie de binefacere lansată de Asociația tinerilor moldoveni din Italia "O3M" de la Roma s-a încheiat. Beneficiari sînt copiii de la şcoala internat „Ciocârlia” din Drochia, dar și 2 familii defavorizate.

Detalii, aici