Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Buletin informativ nr. 13

22-29 decembrie 2016

 

ACTIVITATEA GUVERNULUI

 

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de Lege privind modificarea articolului 42 din Constituția Republicii Moldova, ce vizează dreptul la asociere. Modificările garantează dreptul cetăţenilor de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum și de a se afilia la acestea. În prezent, Constituția Republicii Moldova divizează libertatea de asociere în două componente: libertatea întemeierii și afilierii la sindicate și libertatea partidelor și a altor organizații social-politice, fără a prevedea expres libertatea generală de asociere, deși acest drept este unul garantat de tratatele internaționale la care țara noastră este parte.

 

 

 

***

 

Guvernul a aprobat Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017 – 2019. Documentul stabileşte principalele măsuri ce urmează a fi întreprinse de autorităţi pentru a realiza angajamentele asumate în faţa instituţiilor europene, inclusiv privind ajustarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar. În acelaşi timp, a fost ajustat mecanismul de raportare privind implementarea acţiunilor prevăzute în Plan. Raportarea urmează să fie realizată în format electronic, prin intermediul platformei on-line www.monitorizare.gov.md, doar în cazul a două raportări, din patru, autorităţile vor trebui să transmită informaţia şi în format tipărit.

 

 

***

 

Cabinetul de miniştri a aprobat majorarea, începând cu 1 ianuarie 2017, a alocației lunare pentru copiii plasați în serviciul casă de tip familial și serviciul asistență parentală profesionistă. Conform documentului, cuantumul alocației lunare pentru întreținerea unui copil în serviciul casă de copii de tip familial va fi majorat cu 100 lei, constituind 750 lei lunar, iar alocația pentru întreținerea copilului în serviciul asistență parentală profesionistă va fi mărită până la 31 lei pe zi. Costul majorăriilor este de peste un milion de lei şi va fi acoperit din bugetele administrațiilor publice locale.

 

 

 

ACTIVITATEA BRD

 

Chestionar adresat diasporei. Biroul Relaţii cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat consideră că un dialog constructiv cu diaspora poate fi construit doar atunci când sunt cunoscute şi discutate deschis aşteptările diasporei de la Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim ca raportul Guvern - diasporă - Guvern să fie axat pe necesităţile diasporei. Opinia Dvs. contează extrem de mult pentru noi, de aceea, vă rugăm să vă rezervați 10-15 minute pentru a răspunde la întrebările de mai jos. Răspunsurile Dvs. sunt anonime, strict confidenţiale şi vor fi folosite doar în scop sociologic, împreună cu opiniile altor persoane, fără vreo referinţă la persoana Dvs. Datele acestui sondaj vor fi folosite în scopul informării persoanelor decidente din Republica Moldova pentru o mai bună cooperare cu membrii diasporei. Chestionarul poate fi completat aici.

 

***

 

Lista asociațiilor, comunităților și grupurilor de inițiativă ale diasporei Republicii Moldova În scopul facilitării comunicării și dezvoltării noilor parteneriate, Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat prezintă Lista asociațiilor, comunităților și grupurilor de inițiativă ale diasporei Republicii Moldova. Pentru o comunicare eficientă și personalizată cu diaspora, BRD invită în continuare asociațiile, comunitățile și grupurile de inițiativă să completeze formularul on-line pentru actualizarea datelor de contact. Persoanele fizice la fel pot completa formularul de înregistrare. Vă rugăm să distribuiți acest mesaj către alte structuri asociative sau persoane fizicedin diaspora Republicii Moldova, interesate în cooperare și colaborare. Informații suplimentare solicitati la adresa oficiala a BRD: brd@gov.md

Formularul poate fi completat aici.

 

ACTIVITATEA DIASPOREI

 

Pentru al patrulea an consecutiv, Gala Studenților Originari din Republica Moldova a recunoscut și a premiat excelența celor mai talentați studenți cu un parcurs internațional. În anul acesta în concursul pentru excelență s-au înregistrat 129 de candidați, 46 dintre care au fost preselectați pentru titlul de laureat și pentru premiul mare. În cadrul ediției 2016 au fost premiați 22 de studenți în cadrul categoriilor licență, master și doctorat. Aflați cine sunt câștigătorii de aici sau aici.

 

***

 

Asociația ACASA de la Roma a organizat a doua ediție a campaniei Donează un Zâmbet pentru copiii aflați in vulnerabilitate. Primele cutii cu cadouri au ajuns la Casa Municipala de copii din Chișinău. Sa știți că puteți dona in continuare, niciodată nu este tîrziu să fim mai buni! Se colectează: haine pentru vîrsta 7-10 ani, plapume și lengerie de pat pentru aceeași categorie de vîrstă. Detalii, aici.

 

***

 

Asociația „Moldavos en Cataluna” a organizat un eveniment deosebit dedicat sărbătorilor de iarnă pentru copiii moldovenilor stabiliți în regiunea Catalunia, din Spania. La manifestație a participat și consulul Republicii Moldova la Barcelona, Jauma Planas, precum și reprezentantul primăriei Esplugas de Llobregat, Fermin Molero Luque. Mai multe informații, aici.

 

***

 

Familii de moldoveni din toate zonele capitalei Spaniei s-au adunat pe 18 decembrire la Alcalá de Henares, un oraș al municipiului Madrid, pentru a participa la manifestarea cu genericul „Colinde, colinde”, inițiată de Diana Baidu Lungu. Adulții, deopotrivă cu copiii lor, au prezentat scenete teatralizate, prin care au prezentat tradițiile populare moldovenești de Anul Nou. Detalii, aici.

 

***

 

Denis Roșca autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova” și unul dintre câștigătorii în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub (DEH) anunță că varianta în engleză a Cărții de Aur este definitivată. Traducerea a fost posibilă inclusive datorită grantului câștigat în cadrul DEH. Mai multe detalii, aici.

 

 

UTIL

 

Un site util - portalul informațional în domeniul migrației, al Centrului La Strada din Republica Moldova: www.migratiesigura.md