Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Buletin informativ nr. 12

16-22 decembrie 2016

 

ACTIVITATEA GUVERNULUI

 

Reforma sistemului de pensii a fost votată de Parlament în lectura a doua.

***

 

Reforma de pensii din Republica Moldova explicată de ministrul Muncii, Protecții Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.

 

***

 

Pensia dobândită de către cetățenii Republicii Moldova în Turcia va fi transferată pe teritoriul țării noastre Pentru mai multe informații, accesați linkul.

 

***

 

În Republica Moldova va funcționa Registrul de stat al unităţilor administrativ-teritoriale şi al adreselor. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul Legii cu privire la sistemul de adrese. Detalii, aici.

 

ACTIVITATEA BRD

 

Lista asociațiilor, comunităților și grupurilor de inițiativă ale diasporei Republicii Moldova. În scopul facilitării comunicării și dezvoltării noilor parteneriate, Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat prezintă Lista asociațiilor, comunităților și grupurilor de inițiativă ale diasporei Republicii Moldova. Pentru o comunicare eficientă și personalizată cu diaspora, BRD invită în continuare asociațiile, comunitățile și grupurile de inițiativă să completeze formularul on-line pentru actualizarea datelor de contact. Persoanele fizice pot de asemnea completa formularul de înregistrare, aici.

Vă rugăm să distribuiți acest mesaj către alte structuri asociative sau persoane fizice din diaspora Republicii Moldova, interesate în cooperare și colaborare. Informații suplimentare solicitati la adresa oficiala a BRD: brd@gov.md

 

***

 

Șefa BRD, Olga Coptu a participat în perioada 16-17 decembrie la o conferință națională organizată de agenția UN Women în Moldova, în parteneriat cu BRD, cu ocazia Zilei Internaționale a Migrantului. Scopul evenimentului: Crearea unei platforme de dialog între femeile migrante și autoritățile publice pentru promovarea acțiunilor prioritare identificate Detalii, aici.

***

 

Șefa Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, a avut pe 20 decembrie 2016, o întrevedere cu o delegatie a Guvernului Landului Federal Bavaria. Din delegație au făcut parte dl. Martin Neumeyer, reprezentantul guvernului bavarez pe probleme de migrație și integrare și dl Oliver Rolofs, consilier, ex-Șef al Serviciului de Presă și Comunicare al Conferinței pentru Securitate de la München. Delegația a fost însoțită de dl Ulrich Kleppmann, Secretar I și șeful Secției colaborare economică din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova

 

***

 

Ediția a II-a a reviste diasporei „MOLDOVA de oriunde”, decembrie 2016, aici.

 

ACTIVITATEA DIASPOREI

 

Asociația „Moldavos en Cataluna” a organizat pe 18 decembrie un eveniment deosebit dedicat sărbătorilor de iarnă pentru copiii moldovenilor stabiliți în regiunea Catalunia, din Spania. La manifestație a participat și consulul Republicii Moldova la Barcelona, Jauma Planas, precum și reprezentantul primăriei Esplugas de Llobregat, Fermin Molero Luque. Pentru mai multe detalii, accesați lunkul sau pagina de Facebool a asociației.

 

***

 

Familii de moldoveni din toate zonele capitalei Spaniei s-au adunat pe 18 decembrire la Alcalá de Henares, un oraș al municipiului Madrid, pentru a participa la manifestarea cu genericul „Colinde, colinde”, inițiată de Diana Baidu Lungu. Adulții, deopotrivă cu copiii lor, au prezentat scenete teatralizate, prin care au prezentat tradițiile populare moldovenești de Anul Nou. Diana Baidu Lungu, a declarat pentru vectoreuropean.md că în anul 2017, liderii comunităţii de moldoveni din muncipiul Madrid intentionează să înregistreze Asociaţia “AMO Moldova”. Mai multe detalii, aici.

***

 

Pe 18 decembrie au avut loc Zilele Culturii Republicii Moldova în Portugalia. Organziate de Centrul Cultural Moldav. Pe scenă au evoluat: - Copii și părinți de la "Opincuța", instruiți de Maxim și Ludmila Scobioală” - Dansatori de la "Hora moldovenilor", instruiți de Ion Danila Ansamblului folcloric "Busuioc" Enterpretele Vitória Leuca, Iuliana Glibiciuc, Ioana Ghies, Cristina Maidan, Elena Maidan, Mihaela Moraru Mai multe detalii, aici.

 

ANGAJĂRI

 

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) angajează un consultant pentru a integra egalitatea de gen și incluziunea socială în noua Strategie de Cooperare Elvețiană pentru Moldova (2018-2021). Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 9 ianuarie 2017. Pentru mai multe detalii, accesați linkul

 

UTIL

 

STUDIU: Necesitățile specifice ale migranților în dificultate reveniți de peste hotare